Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i miąższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać mąką. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać mąką żytnią razową. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisnąć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić w misce ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne, małymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijając. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar zetrzeć drugą część zimnego ciasta – na tarce o dużych oczkach. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 st. C i piec przez 40-45 minut.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...
Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem ...