Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto kokosowe

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się nie zwarzyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Na końcu wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać bakaliami.

Białka ubić ze szczyptą soli, małymi porcjami dosypać cukier kryształ - co usztywni pianę. Na samym końcu dodać kokos i wyłożyć na placek.

Piec od 1 godziny do 1 godziny i 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Uwaga: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że beza się zrumieniła a ciasto jeszcze nie upiekło, należy przykryć placek folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 32
Ewa gotuje - odc. nr 32

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi ratatouille. Na deser ciasto kokosowe....

 

Podobne przepisy

Tort orzechowo-jabłkowy

Wedle starej, sprawdzonej receptury...

Ciasto "styropian"

Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem ...

Lekki tort truskawkowy

Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. O ...

Jabłka pieczone

Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby ...

Wróć do listy przepisów