Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagotować. Odstawić na pół godziny, aby śmietana przeszła aromatem wanilii. Żółtka z 2 łyżeczkami cukru utrzeć na biały puszysty krem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii.
Śmietanę dolać do utartych żółtek - cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Miksując nadal postawić na ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje - uwaga: nie wolno zagotować! Przełożyć do foremek. Jak krem wystygnie, przykryć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Foremki włożyć do żaroodpornej formy i posypać niewielką ilością cukru. Obłożyć kostkami lodu - po to, by wysoka temperatura w piekarniku działała tylko na powierzchnię kremu (deser powinien być zimny, cukier ma się stopić na karmel).
Zapiec w temp. 220 st. C - piekarnik musi mieć funkcję grillowania, w przeciwnym razie trzeba użyć specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz przyrządzi pstrąga na sposób morski. Ale zanim to zrobi,...
Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...
Lekki deser na malinowym lustrze...