/ Przepisy / Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy

Opis przygotowania

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, słodzik (taki, który można używać do pieczenia). Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek. Pomarańcze myję i na tarce o drobnych oczkach ścieram skórkę z połowy owocu. Ocierać trzeba bardzo uważnie, gdyż zaraz pod skórką znajduje się biały miąższ, który jest gorzki i mógłby zepsuć ciasto.

Następnie nożem obkrawam skórkę i wycinam zgrabne pomarańczowe fileciki. Formę cieniutko smaruję masłem. Na spodzie układam pomarańczowe filety (jeśli pomarańcza jest mała, trzeba wyfiletować dwa owoce). Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Drewnianą łyżką bardzo delikatnie łączę z masą żółtkową. Przelewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 40-45 minut (foremka prostokątna 16x24 cm lub okrągła o średnicy 20-22 cm).

Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, odwracam do góry dnem i wyciągam z formy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 76
Ewa gotuje - odc. nr 76

Tym razem dieta rybna, bogata w kwasy omega-3. Najpierw Ewa Wachowicz uwędzi...

 

Podobne przepisy

Sernik z brzoskwiniami

I kruszonką kokosową!

Karnawałowe rurki z kremem

Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zaro ...

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Wróć do listy przepisów