/ Przepisy / Gęsie nóżki z kaszotto

Opis przygotowania

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić roztartymi w dłoniach tymiankiem i majerankiem oraz mielonym kminkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Zalać sokiem jabłkowym.

Przykryć i wstawić na 2 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Po tym czasie przewrócić na druga stronę i piec przez kolejne 2 godziny. Odkryć i zapiec pod grillem – w temp. 200 st. C.

Cebulę posiekać i zeszklić na gęsim smalcu. Wrzucić kaszę. Przesmażyć. Podlać cydrem i gotować tak długo, aż alkohol odparuje. Następnie zalać bulionem, posolić, przykryć i gotować do miękkości na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolać bulionu. Pod koniec dorzucić kawałki jabłka – owoc można pokroić lub wyciąć z niego kulki (specjalnym nożykiem). Wymieszać, przykryć, odczekać chwilę, po czym podawać wraz z pieczonymi nóżkami i marynowanymi buraczkami. Na talerzu można udekorować gałązkami tymianku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 258
Ewa gotuje - odc. nr 258

W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...

 

Podobne przepisy

Pulpety w sosie koperkowym

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę ...

Pieczeń z warzywami

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na ...

Rolada wieprzowa

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i  1/2 c ...

Szynka duszona w cydrze

Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...

Wróć do listy przepisów