/ Przepisy / Rolada z indyka z cielęciną i musem jabłkowo-chrzanowym

Opis przygotowania

Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny płat mięsa. Z obu stron oprószyć solą i białym pieprzem.

Cielęcinę zemleć i dokładnie wymieszać z bułką, namoczoną uprzednio w mleku i odciśniętą. Dodać roztopione masło, sparzone i odsączone rodzynki oraz drobno pokrojone figi. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek (ubitą na sztywno ze szczyptą soli).

Przyprawić solą i pieprzem, po czym rozsmarować na mięsie z indyka, zrolować i związać białą bawełnianą nitką lub cienką dratwą.

Roladę wsunąć do foliowego rękawa do pieczenia. Podlać kilkoma łyżkami wody i bardzo dokładnie zamknąć. Przełożyć do podłużnej brytfanki i piec w 200 st. C przez mniej więcej 15 minut - aż mięso się zarumieni. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec do miękkości ok. 1-1 ½ godziny.

Jabłka umyć, pokroić (nie obierać), usunąć gniazda nasienne, przełożyć do rondla, podlać 3, najwyżej 4 łyżkami wody i udusić. Następnie wystudzić i przetrzeć przez sito. Mus starannie wymieszać z chrzanem i miodem (np. lipowym lub akacjowym).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 96
Ewa gotuje - odc. nr 96

W kolejnym odcinku tego programu będzie coś specjalnie dla mężczyzn: solidny...

 

Podobne przepisy

Gołąbki ziemniaczane

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...

Cebula prażona

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor...

Wątróbka z rusztu

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...

Pstrąg pod kartoflem

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...

Wróć do listy przepisów