Ewa / Przepisy / Pierś indycza w sosie miętowo-pietruszkowym

Opis przygotowania

Filet przekroić na pół, włożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawy wsypać do głębokiej miski, wymieszać i obtoczyć w nich mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowaną pierś obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Podlać wywarem jarzynowym. Upiec w piekarniku.

Jagody Goi namoczyć w gorącej wodzie i przełożyć na sitko. Natkę pietruszki oraz miętę zmiksować z czosnkiem, sosem z cytryny, miodem, oliwą, solą i pieprzem. Dorzucić jagody goji.

Mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, polać sosem.

Podawać z dzikim ryżem oraz ulubioną kiszonką lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.

wydrukuj przepis
Składniki
  • pierś indyka
  • 1 łyżeczka - papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki - papryki ostrej
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • ½ łyżeczki - soli
  • 1 łyżka - oleju do smażenia
  • ½ szklanki - bulionu warzywnego
  • Sos
  • 1 szklanka - natki pietruszki
  • garść liści mięty
  • 4 ząbki - czosnku
  • 2 łyżeczki - miodu
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • 4 łyżki - oliwy
  • garść jagód goji
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów