/ Przepisy / Krem z pieczonych buraków

Opis przygotowania

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić.

Na mocno rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.

Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut.

Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna).

Krem nalać na talerz. Udekorować pokruszoną bryndzą, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Zamiast bryndzy można użyć sera koziego – trzeba pokroić go na plastry oraz lekko przypalić palnikiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 297
Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

Sałatka wiosenna

Warstwowa!

Kapusta kiszona

Z jabłkami i marchewką;-)

Pietruszka kiszona

Razem z natką!

Pasztet z soczewicy

Znakomita przystawka na wigilijną wieczerzę!

Wróć do listy przepisów