/ Przepisy / Schab pieczony w mleku

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć. Omięsną odkroić. Schab nakłuć nożem i naszpikować czosnkiem (ząbki można pokroić na mniejsze kawałki). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego i posmarować musztardą. Dorzucić cebule pokrojone w półplasterki. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Mleko zagotować z bulionem, liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Zalać zamarynowane mięso. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Piec przez 1 ½ godziny, obracając co 30 minut.

Po upieczeniu mięso pokroić w plastry. Sos zmiksować (najpierw wyjąc liść laurowy). Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.

Podawać z ziemniakami z wody oraz ćwikłą z utartym jabłkiem kiszonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 411
Ewa gotuje - odc. nr 411

Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....

 

Podobne przepisy

Jesiotr w śmietanie

Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i ...

Makaron z grzybami i suszonymi pomidorami

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...

Żeberka tex-mex

W sosie BBQ z dodatkiem whiskey;-)

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Wróć do listy przepisów