Ewa / Przepisy / Ryż z mango

Opis przygotowania

Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze.

Do rondelka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Zagotować, po czym dodać ugotowany ryż. Całość podgrzewać jeszcze przez 3-4 minuty.

Przełożyć do miseczki, obok ułożyć mango (wyciąć pestkę, miąższ naciąć w kratkę i wywinąć, by powstał „jeż”). Udekorować świeżą miętą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 szklanka - ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka - mleczka kokosowego
  • ½ szklanki - cukru trzcinowego
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • mango
  • mięta do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 304

W ostatnich latach Polacy dosłownie zakochali się w kuchni azjatyckiej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów