Ewa / Przepisy / Kurczak generała Tso

Opis przygotowania

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać (powinno powstać płynne, gęste ciasto).

Mięso pokroić na kawałki (mniej więcej 3 cm x 3 cm). Wrzucić do ciasta. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Do woka wlać 2-3 łyżki oleju arachidowego. Imbir oraz czosnek drobno posiekać. Papryczki pokroić. Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy, bulion, ciemny i jasny sos sojowy, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, zagotować, a gdy zgęstnieje odstawić.

Mięso z kurczaka wrzucać na gorący olej partiami i mieszać, żeby sie nie skleiło. Każdą porcję smażyć przez ok. 2 minuty, po czym wyłowić i przełożyć na ręcznik papierowy.

Odsączone mięso wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Skropić ciemnym olejem z prażonego sezamu.

Podawać z ryżem i brokułami, posypać białym sezamem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ kg - wyluzowanych udek kurczaka
  • 2 szklanki - oleju arachidowego do smażenia
  • Ciasto
  • 2 - żółtka
  • łyżeczki - oleju arachidowego lub sezamowego
  • łyżeczki - sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka - sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • Do podania
  • brokuły ugotowane na parze
  • ryż dziki lub jaśminowy
  • biały sezam
  • listki kolendry
  • Sos
  • 1 łyżka - koncentratu pomidorowego
  • łyżki - octu ryżowego
  • 3 łyżeczki - cukru trzcinowego
  • 5 łyżek - bulionu chińskiego
  • 1 łyżeczka - sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka - sosu sojowego jasnego
  • łyżki - wody
  • 1 łyżeczka - mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki - pokrojonego imbiru
  • 3 ząbki - czosnku
  • 4 - papryczki chili
  • olej z prażonego sezamu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 304

W ostatnich latach Polacy dosłownie zakochali się w kuchni azjatyckiej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów