Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski. Dodać cukier oraz miąższ z laski wanilii. Zmiksować. Wymieszać z serem (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę). Wsypać budyń. Zmiksować. Przełożyć do garnka z masłem. Wymieszać.
Podgrzewać, cały czas mieszając. Zagotować.
Na spodzie tortownicy ułożyć herbatniki. Dodać uprażone i drobno posiekane orzechy włoskie oraz migdały. Zalać masą serową. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Udekorować orzechami włoskimi. Wystudzić.
Ozdobić lukrem (sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem, cukru dać tyle, ile zabierze).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...
W stylu włoskiej straciatelli;-)
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. ...