
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Cukier wsypać do drugiej miski. Wybić jajka i ubić.
Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. Wsypać wymieszane wcześniej składniki sypkie. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm).
Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i kakao. Wlać śmietankę i wymieszać.
Polewą udekorować ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Ciasto z zaskakującym farszem...
Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...
Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. O ...