/ Przepisy / Austriacka sałatka z ziemniaków

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solić, bo skórka solidnie chroni je przed penetracją soli. Po ugotowaniu kartofle obrać, pokroić w zgrabne talarki i przełożyć do miski. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć w niej pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy się lekko zezłoci, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i przezroczysta. Patelnię zdjąć z ognia, zawartość przełożyć do miski z ziemniakami. Smak po smażeniu wymyć octem winnym, wlać do miski. Następnie dorzucić korniszony pokrojone w drobną kostkę. W ciepłym bulionie rozpuścić łyżkę musztardy i takim sosem polać ziemniaczaną sałatkę. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić, by wszystko ładnie się zmacerowało.

Do sałatki można dodać jeszcze kilka listków rukoli - w smaku jest lekko gorzkawa, więc doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami austriackiego specjału.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 33
Ewa gotuje - odc. nr 33

Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...

 

Podobne przepisy

Sałatka chińska

Kapustę (pekińską lub sałatę rzymską; w Kraju Środka używana jest kapusta chińska) po ...

Rukola z pstrągiem

Czy wiecie, że rukola to... kapusta? W roli sałaty w sałatce z pstrągiem wyszła pysznie!

Sałatka siódemka

Z grillowanym boczkiem;-)

Warzywa z grilla na rukoli

Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki...

Wróć do listy przepisów