/ Przepisy / Austriacka sałatka z ziemniaków

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solić, bo skórka solidnie chroni je przed penetracją soli. Po ugotowaniu kartofle obrać, pokroić w zgrabne talarki i przełożyć do miski. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć w niej pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy się lekko zezłoci, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i przezroczysta. Patelnię zdjąć z ognia, zawartość przełożyć do miski z ziemniakami. Smak po smażeniu wymyć octem winnym, wlać do miski. Następnie dorzucić korniszony pokrojone w drobną kostkę. W ciepłym bulionie rozpuścić łyżkę musztardy i takim sosem polać ziemniaczaną sałatkę. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić, by wszystko ładnie się zmacerowało.

Do sałatki można dodać jeszcze kilka listków rukoli - w smaku jest lekko gorzkawa, więc doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami austriackiego specjału.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 33
Ewa gotuje - odc. nr 33

Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...

 

Podobne przepisy

Surówka z selera

Z jabłkiem;-)

Sałata z sosem jogurtowym

Świetna do potraw z rusztu!

Rukola z grzankami

Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z o ...

Sałata z granatem i awokado

Lodowa w wybuchowym towarzystwie;-)

Wróć do listy przepisów