/ Przepisy / Biszkopty z oliwkami

Opis przygotowania

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skandyzują (mniej więcej tyle, ile trwa przygotowanie deseru – około 30 minut).

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z miękkim masłem, lekko wystudzić i dodać żółtka. Stopniowo przełożyć do ubitych białek, delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem, cienko rozsmarować. Włożyć na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 150 st. C (termoobieg).

50 g śmietanki zagotować, dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż się połączą. Odstawić do wystudzenia. Pozostałe 150 g śmietanki (koniecznie z lodówki) ubić i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Na papier do pieczenia wyłożyć oliwki z syropu i odstawić, by przestygły.

Z upieczonego biszkoptu wykroić dowolne kształty – kółka, kwadraty lub trójkąty. Na biszkopty nałożyć zimny krem czekoladowy – rękawem cukierniczym. Na kremie ułożyć wystudzone, kandyzowane oliwki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 230
Ewa gotuje - odc. nr 230

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi doskonałą pierś z kaczki, podaną z sosem...

 

Podobne przepisy

Tarta dwukolorowa z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę – wraz z sodą oczyszczoną...

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...

Ciasteczka z wróżbą

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Wróć do listy przepisów