/ Przepisy / Ciasto kruche z masą śliwkową

Opis przygotowania

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej. Owoce rozmrozić i przełożyć do robota, dodać cukier i budyń, zmiksować. Przelać do garnka. Podgrzać i odstawić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Zrobić kruszonkę. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier. Posiekać z zimnym masłem. Zagnieść, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę piekarnikową (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą). Wyłożyć schłodzoną masę śliwkową. Na śliwki zetrzeć mocno schłodzoną kruszonkę – na tarce o grubych oczkach.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 210
Ewa gotuje - odc. nr 210

W tym odcinku Ewa podpowie, jak zrobić doskonałą zupę z… Jasia. Na...

 

Podobne przepisy

Ciacho od Marzenki

Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...

Beza z kremem kokosowym i malinami

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...

Roster brzoskwiniowy

Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...

Ciasto z buraków i marchwi

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...

Wróć do listy przepisów