/ Przepisy / Tort makowy z brzoskwiniami

Opis przygotowania

Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa – używając sitka o najdrobniejszych oczkach.

Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.

Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.

Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta.

Udekorować czekoladą startą na tarce. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 411
Ewa gotuje - odc. nr 411

Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....

 

Podobne przepisy

Ambasador

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło ...

Kompozycje owocowe

Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...

Ciasteczka - pierożki

Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...

Tarta z malinami

Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać ...

Wróć do listy przepisów