/ Przepisy / Ananas w miodzie i winie

Opis przygotowania

Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ pokroić na słupki lub w krążki, posmarować marynatą, upiec na grillu (lub w piekarniku). Podawać z bitą śmietaną z cukrem waniliowym i ajerkoniakiem.

Ananasa można też przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć specjalną łyżeczką (tak, by z miąższu powstały kulki). Miąższ posmarować marynatą, włożyć z powrotem do ananasowych „łupinek”.

Zapiec w piekarniku (180 st. C, 20-25 minut). Jeśli tak przygotowany owoc robimy na ruszcie, trzeba zawinąć go w folię aluminiową - w przeciwnym razie skóra się przypali, środek pozostanie zimny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 19
Ewa gotuje - odc. nr 19

Ewa Wachowicz zaprasza tym razem na potrawy z rusztu: rybę (filety z tilapii)...

 

Podobne przepisy

Torcik z malinami

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...

Ciasto warzone

Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...

Mazurek

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać ugotowane żółtka...

Szaszłyki owocowe

Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny...

Wróć do listy przepisów