Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
Ciasto przelać do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki polewy połączyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polewą - tak, by zalała także boki. Wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" autorka tego programu,...
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...
Naszpikowana granatem...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...