Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Placek z kisielem brzoskwiniowym

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Przełożyć do utartych żółtek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (szpatułką). Przełożyć do tortownicy - wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Naponczować.

Brzoskwinie obrać, pokroić w drobną kostkę. Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodać owoce, dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt.
Wiórki uprażyć na suchej patelni. Rozsypać na cieście. Wstawić na 15 minut do piekarnika (180 st. C). Wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 166
Ewa gotuje - odc. nr 166

W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...

 

Podobne przepisy

Ryż z mango

Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Ciasto czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Wróć do listy przepisów