/ Przepisy / Placek z pianą orzechową

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wbić żółtka, wyrobić nożem, zagnieść, włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na minimum godzinę.
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem. Pod koniec, szpatułką lub drewnianą łyżką, ostrożnie wmieszać zmielone orzechy włoskie.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na wielkość tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Pierwszy placek ułożyć na dnie formy. Wylać orzechową pianę. Przykryć drugim plackiem.

Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić. Na wierzchu rozsmarować powidła. Ale uwaga: bardzo delikatnie, bo placek jest niesamowicie kruchy. Z polewy czekoladowej zrobić esy-floresy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 182
Ewa gotuje - odc. nr 182

Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...

 

Podobne przepisy

Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić...

Galaretka z cydru

Zamiast trunku!

Galaretka w biszkopcie

Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku...

Wróć do listy przepisów