Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szaszłyki indycze z rusztu

Opis przygotowania

Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę, jajko i bułkę tartą. Wrzucić posiekaną kolendrę, przyprawić solą. Wlać trochę soku z cytryny.

Cebulę drobno posiekać, usmażyć na złoty kolor. Dodać do mięsa i wyrobić na spójną masę. Utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Podczas formowania klopsików dłonie warto zwilżać wodą, by masa do nich nie przywierała. Mięsne kulki włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Patyczki namoczyć w wodzie. Zrobić szaszłyki – na każdy patyczek nabić cebulkę, plaster boczku, mięso, boczek i znowu cebulkę, boczek, mięso, ponownie boczek i cebulkę.

Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 279
Ewa gotuje - odc. nr 279

Można odnieść wrażenie, że grillowanie stało się naszą „dyscypliną...

 

Podobne przepisy

Szaszłyki z kurczaka w curry

Z podanych składników zrobić marynatę. Mięso pokroić w paski, włożyć do marynaty na m ...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Karp pieczony w śmietanie

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Wróć do listy przepisów