Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą. Dorzucić cebulę opaloną nad ogniem. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż mięso zmięknie. Podczas gotowania zebrać szumowiny, by rosół był klarowny. Na samym końcu dodać świeży lubczyk.
W drugim garnku zagotować 1 ½ szklanki wody. Wsypać kaszę, cały czas mieszając. Przyprawić solą i ugotować na gęsto. Pod koniec dodać łyżkę masła. Wymieszać, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia.
Gdy kasza zgęstnieje, pokroić ją w kostkę lub wyciąć krążki. Podsmażyć z obu stron – na patelni, na odrobinie masła.
Nałożyć na talerz. Dodać trochę ugotowanej marchewki. Zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...
Na bałkańską nutę;-)
A do tego grzanki z mozzarellą i pesto na natce pietruszki;-)
Z twarogiem;-)
Kartoffelsuppe;-)