Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu. Na patelni, na maśle, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Przyprawić solą. Po chwili wlać śmietanę, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu, by sos się lekko zredukował.
Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać mąkę, wybić jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dłonie zwilżyć wodą i zrobić zgrabne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju – z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Hreczniaki przełożyć na półmisek, sos przelać do sosjerki, by każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję.
Kotleciki można podać z innym sosem, np. pomidorowym. Doskonale smakują też z sosem tatarskim i ogórkiem kiszonym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...
Wykwintnie, choć jednogarnkowo;-)
Drugie danie na słodko!
Proste a efektowne;-)