/ Przepisy / Zupa cytrynowa

Opis przygotowania

W garnku podgrzać 1  1/2 l wody, wrzucić udko z kurczaka. Po 10 minutach dodać pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, liść laurowy i cebulę zrumienioną na ruszcie lub patelni bez tłuszczu. Po kolejnych 10 minutach wyjąć udko, obrać z mięsa i drobno pokroić.

Włożyć do wywaru. Z cytryny wycisnąć sok, rozmieszać z 2 żółtkami i śmietaną. Wlać do wywaru, gotować nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dla urozmaicenia smaku dodać drobno pokrojony ogórek. Na talerzu posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.

Zupa najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 115
Ewa gotuje - odc. nr 115

Zupa cytrynowa, tort orzechowo-migdałowy bez mąki W kolejnym odcinku „Ewa...

 

Podobne przepisy

Zupa z kaszą jaglaną

Na wywarze z indyka...

Gazpacho

Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...

Pomidorówka dla dzieciaka

Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...

Zupa z jabłek i gruszek

Nowoczesna interpretacja jabłczanki...

Wróć do listy przepisów