Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
W tym czasie zrobić farsz. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso, posiekaną papryczkę chili oraz mielony imbir. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i też pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić na plasterki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do podpieczonej dyni włożyć połowę farszu mięsnego. Na mięsie ułożyć plastry ziemniaka, wsypać paprykę, ułożyć plastry mozzarelli, następnie plastry pomidora. Oprószyć solą i bazylią. Ułożyć kolejne warstwy – ziemniak, papryka, mozzarella i pomidor. Przyprawić solą i bazylią. Zalać roztrzepanym białkiem. Przykryć dyniowym „kapeluszem”.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez ½ godziny.
Na stół podawać w całości.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje pożywny krupnik na żołądkach drobiowych...
Coś w rodzaju curry z kurczaka;-)
Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...
Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę ...
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...