Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem (dodawać porcjami), uperfumować cukrem waniliowym.
Dodać żółtka – stopniowo, po jednym, miksuj±c na najniższych obrotach.
Następnie wsypać m±kę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej m±k± (¶rednica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać. Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Mleko zagotować z cukrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Migdały zmielić, wsypać do gor±cego mleka i gotować przez 5 minut, aby masa zgęstniała. Odstawić do wystudzenia – najlepiej do wody z kostkami lodu.
Miękkie masło utrzeć. Zmiksować z chłodn± mas± (masę dodawać porcjami, po łyżce). Wlać spirytus. Wymieszać.
Wystudzony biszkopt przeci±ć wzdłuż na dwie czę¶ci. Nas±czyć likierem migdałowym.
Na spód ciasta wyłożyć połowę masy migdałowej. Przykryć drug± połówk± ciasta, docisn±ć. Na wierzch oraz boki nałożyć resztę masy. Udekorować prażonymi
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje pożywny krupnik na żoł±dkach drobiowych...
M±kę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!
Nie zawsze musz± być rodzynki...