/ Przepisy / Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru pudru. Mąkę migdałową lub zmielone migdały wymieszać z 1 1/2 szklanki cukru pudru i ostrożnie dodać do piany z białek.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć w odstępach 2-3 cm na blachę z pergaminem - tak, by powstały małe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Uwaga: przez 9-10 minut grzałka górna i dolna, ostatnie 2-3 minuty grzałka górna i termoobieg.

Po upieczeniu ciasteczka powinny być chrupiące na górze, miękkie w środku. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać śmietankę. Masę, powinna być gładka i średnio gęsta, nałożyć na jedno ciasteczko, przykryć drugim i tak postępować z wszystkimi makaronikami.

Na wierzchu można zrobić mały kleks z czekolady. Gotowe ciasteczka włożyć do lodówki, by się dobrze skleiły.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 98
Ewa gotuje - odc. nr 98

Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...

 

Podobne przepisy

Gofry z batatem

Belgijski przysmak nieco inaczej!

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Fondue czekoladowe

Z owocami!

Wróć do listy przepisów