/ Przepisy / Sękacz z piekarnika

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. Zmiksować na jednolitą masę.

Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto wykładać do tortownicy (najlepiej teflonowej, średnica 25-26 cm, spód wyścielić papierem do pieczenia). Nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 4-5 minut.

Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną i powtórzyć wszystkie czynności (warstw wyjdzie 9). Postępować tak samo, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić (łącznie pieczenie trwa około godziny).

Czekoladę połamać na kawałki i razem z łyżką masła i mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki, np. trójkąty, i zanurzać je w płynnej czekoladzie. Udekorować posiekanymi, prażonymi migdałami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 191
Ewa gotuje - odc. nr 191

Ewa Wachowicz powraca na Wasze ekrany po wakacyjnej przerwie. W tym odcinku...

 

Podobne przepisy

Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym

W płatkach migdałów!

Sernik z brzoskwiniami

I kruszonką kokosową!

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Drożdżówka z konfiturą malinową

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Wróć do listy przepisów