W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dorzucić pokrojony czosnek. Po chwili smarzenia dodać cukinie pokrojone w kostkę (jeśli są młode to nie trzeba ich obierać ze skórki). Zalać bulionem. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Wlać zahartowaną śmietankę. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzankami i serem feta. Udekorować bazylią.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem zobaczymy co zrobić na błyskawiczny obiad. Program zacznie się...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...
Sałatę umyć i poszarpać do miski...
Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki...