Uwaga: ilość składników zależy od wielkości naczynia do pieczenia.
Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki, nałożyć do kociołka. Przyprawić solą i majerankiem. Przykryć grubo pokrojonym boczkiem. Identycznie ułożyć kolejne warstwy, aż do napełnienia kociołka. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć pokrywę, zakręcić i wstawić do ogniska.
Prażonka będzie gotowa po godzinie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa zaprasza na potrawy z ognia. Nie z rusztu,...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...
A do tego chipsy z selera!
Buraczki na ostro!