Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pier¶ indycza w ziołach prowansalskich

Opis przygotowania

Zrobić tzw. such± marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać gar¶ć ziół prowansalskich i mieszaj±c podgrzewać kilkadziesi±t sekund, by wydobyć cały aromat przypraw (w skład ziół prowansalskich wchodz±: bazylia, majeranek, rozmaryn, szałwia, cz±ber, oregano, tymianek i mięta). Odstawić do wystudzenia, po czym dodać czosnek przeci¶nięty przez praskę i ¶wieżo zmielony pieprz. Marynat± natrzeć mięso, szczelnie zawin±ć w folię (lub włożyć do zamykanego pojemnika) i schować do lodówki na kilka godzin.

Gdy indyk nabierze prowansalskiego aromatu obsmażyć pier¶ w oleju - z obu stron na złoty kolor.

Przełożyć do gęsiarki, podlać winem (lub bulionem) i piec ok. 1 i 1/2 godziny w 200 st. C. Do piekarnika zagl±dać mniej więcej co 15 minut i zwilżać pieczeń sosem spod mięsa.

Gotow± pier¶ wyj±ć. Sos zaprawić ¶mietan±, następnie odparować, by uzyskać kremow± konsystencję (kto chce może zagę¶cić zasmażk±). Pieczeń pokroić na plastry, polać sosem.

Na zimno indycz± pier¶ można podać z drobno posiekanym czosnkiem i odrobin± sosu sojowego.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 8
Ewa gotuje - odc. nr 8

W kolejnym odcinku swego programu Ewa Wachowicz zaprasza na indyka i "zebrę"....

 

Podobne przepisy

Dorsz w płatkach migdałów

Szybko i smacznie!

Łazanki po góralski

W stylu włoskiej lasagne;-)

Forszmak

Gulasz na wędlinie;-)

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Wróć do listy przepisów