Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać i wszystko razem smażyć przez chwilę.
Do mielonego mięsa dodać kaszę, cebulę podsmażoną z czosnkiem i pokrojone pomidory. Wlać oliwę. Dolać ½ szklanki wywaru jarzynowego. Dobrze wyrobić na spójną masę. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i mielonym kminkiem.
Paprykę umyć i odciąć górę z ogonkiem – tak, by powstały „bereciki“ z antenką. Wyciąć gniazda nasienne. Nadziać farszem z kaszy i mięsa. Przykryć „czapeczkami“. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać resztą wywaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę.
Upieczoną faszerowaną paprykę można podać z dowolnym sosem grzybowym czy pomidorowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje zupę z kaszą i kapustą pekińską, zrobi też papryki...
Z serem cheddar;-)
Po szwedzku;-)
Smaczny krem w wersji wege;-)
Sznycelki z kartofla;-)