Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę – pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.
Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.
Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną – zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.
Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Do chrupania!
Przysmak z Lubelszczyzny.
Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki...