
Przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie "Ewa gotuje" mamy jubileusz - to już dwusetny odcinek!...
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...
Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotowa ...
Węgierski klasyk w zawojskiej odsłonie;-)