Pory umyć i pokroić w krążki. Wymieszać ze śliwkami. Włożyć do środka gęsiej tuszki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Gęś natrzeć solą. Jeśli nie dostaniemy soli w płatkach, można użyć innej.
Tak przygotowaną tuszkę przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 5 godzin do piekarnika, nagrzanego do zaledwie 90 st. C.
Po tym czasie gęś wyjąć, przykryć folią i odstawić na 0,5 godziny. Następnie zdjąć folię i ponownie włożyć do piekarnika – tym razem rozgrzanego do 220 st. C. Piec przez 20 minut.
Wyjąć, przełożyć na półmisek, udekorować gruszkami, śliwkami i rozmarynem, podać na stół.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie "Ewa gotuje" mamy jubileusz - to już dwusetny odcinek!...
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...
Piersi z kurczaka, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Mięso przyprawić curry, kmin ...
25 października to... Światowy Dzień Makaronu!
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...