Szparagi przepłukać. Odłamać zdrewniałe końcówki i zblanszować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Po obgotowaniu zahartować w wodzie z lodem.
Boczek pokroić w grube plastry i rozbić jak kotlety schabowe. Filety przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem.
Plastry boczku posmarować musztardą z miodem. Na każdym kawałku ryby ułożyć po 2-3 szparagi. Zrolować i zawinąć w boczek. Spiąć szpilkami do zrazów. Upiec na grillu.
Sałatę przełożyć do miski. Dodać filety z cytrusów i pokrojoną paprykę oraz buraczki. Tuż przed podaniem wlać winegret (składniki wystarczy połączyć w słoiczku) i wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami długi majowy weekend, a co za tym idzie start sezonu grillowego....
Ryba w warzywnym sosie!
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)
Ryby z domowej wędzarni!