Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, kawałek pora pokroić w plasterki.
Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym , na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Piec w 200 st. C przez około 1,5 godziny. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Udekorować natką pietruszki
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...
Szybki obiad;-)
W marynacie z musztardy...