/ Przepisy / Kotlet Pożarskiego

Opis przygotowania

Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Formować podłużne kotleciki – z tej porcji mięsa wyjdą cztery. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 188
Ewa gotuje - odc. nr 188

Na polskich targowiskach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Ewa postanawia...

 

Podobne przepisy

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Podudzia z kurczaka na ostro

Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...

Udka kurczaka w sosie piwnym

Z kaszą i kapustą kiszoną;-)

Wróć do listy przepisów