/ Przepisy / Kotlet Pożarskiego

Opis przygotowania

Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Formować podłużne kotleciki – z tej porcji mięsa wyjdą cztery. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 188
Ewa gotuje - odc. nr 188

Na polskich targowiskach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Ewa postanawia...

 

Podobne przepisy

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Klopsy zapiekane z ziemniakami

Z sosem pomidorowym;-)

Filet z kurczaka w stylu caprese

Z mozzarellą i pomidorami!

Pasztet z kurczaka

Z warzywami;-)

Wróć do listy przepisów