Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Formować podłużne kotleciki – z tej porcji mięsa wyjdą cztery. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na polskich targowiskach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Ewa postanawia...
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.
Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...
Z warzywami i makaronem ryżowym! Ale pałeczki nie są obowiązkowe...
Delikatny filet z brzoskwiniami i ryżem;-)