Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ambasador

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy.

Wymieszać i odlać tyle masy, by w rondelku zostało mniej więcej  3/4  szklanki.

Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę, następnie nałożyć posiekane bakalie (np. uprażone i posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i rodzynki). Wymieszać - dokładnie i delikatnie.
Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut.

Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawioną masę - dodać trochę rumu. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli masą i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 139
Ewa gotuje - odc. nr 139

W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...

 

Podobne przepisy

Ukłucie pszczoły

Biszkopt z migdałami i masą budyniową;-)

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Amerykańskie babeczki

W małej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...

Wróć do listy przepisów