Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać m±kę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej m±k±). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszk±.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże, jak w domowych warunkach upiec chleb. A ponieważ...
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...
Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać m±kę, dolać ml ...
Słodkie ¶niadanie;-)
Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponie ...