Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać kaszę. Mieszać przez chwilę, by się lekko podsmażyła, i zalać wrzątkiem (wody powinno być 1 ½ raza tyle, ile wynosi objętość kaszy). Dodać 3 dag masła i posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy woda wsiąknie w kaszę, wstawić ją pod przykryciem do lekko nagrzanego piekarnika, by „doszła” (można też owinąć garnek kocem).
Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Na patelni stopić masło (3 dag). Dodać cebulę pokrojoną w krążki i podsmażyć. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać grzyby. Smażyć przez chwilę, przykryć i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła (2 dag). Połową kaszy pokryć dno, na kaszę dać duszone grzyby, na grzyby resztę kaszy. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietaną, lekko posolić i zalać kaszę z grzybami. Wierzch posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut (ser powinien się ładnie zrumienić). Pod koniec pieczenia można włączyć w piekarniku funkcję grillowania od góry.
Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z surówką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz,...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Znakomity dodatek do wędlin!
Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić ...
Sfermentowana herbata o prozdrowotnych właściwościach!