Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do pieczenia, dolać oliwę oraz stopniowo mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na około pół godziny.
Po tym czasie lekko rozpłaszczyć, podzielić na 8 równych części, rozwałkować na placki. Usmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni (bez tłuszczu). Podgrzewać tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki a ciasto lekko zbrązowieje. Odłożyć na stosik, przykryć ściereczką.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko razem usmażyć na mocnym ogniu – warzywa powinny pozostać jędrne. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Placek tortilli posmarować serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem (sam środek). Na ser wyłożyć farsz, nałożyć 2-3 plasterki indyczej piersi. Zwinąć, ewentualnie związać szczypiorkiem. Podawać z guacamole.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańską tortillę...
Z jajek, kefiru, mąki, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Połą ...
Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...
Świetne solo oraz jako dodatek...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...