
Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz goździki. Gruszki obrać ze skórki i włożyć do garnka.
Wlać wino - powinno całkowicie zakryć owoce. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 30-50 minut, aż gruszki zmiękną (nie mogą się rozgotować - czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców).
Gruszki ostudzić w winie, przykryć i schować do lodówki - najlepiej na całą noc lub dłużej.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańską tortillę...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...
Z kremem na bazie mascarpone;-)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwal ...
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...