Do jogurtu przecisnąć czosnek. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną miętę.
Masło roztopić i poczekać, aż się lekko przypali (powinno mieć orzechowy aromat). Zdjąć z ognia, wsypać paprykę. Na chwilę postawić na kuchence i dobrze wymieszać.
Do gorącej wody wlać łyżkę octu. Zamieszać, by powstał wir. Wybić jajko i poczekać, aż białko się zetnie. Wyłowić łyżką cedzakową, przepłukać w zimnej wodzie.
Na talerz nałożyć sos jogurtowy. Na sos ugotowane jajka. Polać masłem z papryką. Udekorować świeżą miętą. Podawać z grzankami i cząstką cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego...
Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.
Z sosem musztardowo-paprykowym;-)
Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...
Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...