Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chleb z garnka na maślance

Opis przygotowania

Maślankę lekko podgrzać. Przelać do miski. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie przesiać i wsypać mąkę. Wlać olej i letnią wodę. Posolić. Wsypać sezam, czarnuszkę i siemię lniane. Wymieszać łyżką. Wyrobić, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Żeliwny garnek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Stolnicę posypać mąką. Przełożyć ciasto i uformować bochenek. Wierzch posmarowac wodą. Posypać czarnuszką i przełożyć do gorącego naczynia (garnek posmarować olejem ryżowym).

Pod przykryciem piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Zmniejszyc temperaturę do 180 st. i piec przez kolejne 30 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 438
Ewa gotuje - odc. nr 438

Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróci w Beskidy, by ponownie zaprosić...

 

Podobne przepisy

Purée z kalafiora

Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do miksera. Dodać majonez i śmietanę. Przypra ...

Cebula z piekarnika

Wpuść chłopa do kuchni to cebulę przypali!

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!

Cytryny kiszone po marokańsku

Super zdrowy dodatek do mięs, jak też składnik sałatek!

Wróć do listy przepisów