Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać ciepłe mleko. Delikatnie zamieszać, przykryć i zostawić w cieple na 15-20 minut.
Po tym czasie dodać purée z dyni (wystarczy ją upiec i zmiksować, Hokkaido nie trzeba obierać). Wybić jajko. Przyprawić imbirem, cynamonem i solą. Wlać roztopione masło, dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Po 1 ½ godziny ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Ulepić 12 bułeczek. Ułożyć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy bułeczki urosną podnieść temp. do 180 st. C i piec przez 20-25 minut.
Wystudzić i polukrować. Podawać z konfiturą z pomarańczy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W zdrowej kuchni nie może zabraknąć warzyw – co wcale nie oznacza,...
Na kruchym spodzie!
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...
Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...