Ziarno zemleć w robocie. Dodać płatki, drożdże i cukier. Wlać wodę i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie dosypać mąkę i sól. Zmiksować. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie. Posypać czarnuszką. Naciąć nożem – w kratkę.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. Gdy się rozgrzeje chleb powinien się piec przez 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis!...
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyciąć małego ziemniaczka. Ug ...
Składniki wrzucić do miksera, rozdrobnić, zalać sokiem z cytryny i oliwą, po czym zmi ...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...