Ziarno zemleć w robocie. Dodać płatki, drożdże i cukier. Wlać wodę i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie dosypać mąkę i sól. Zmiksować. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie. Posypać czarnuszką. Naciąć nożem – w kratkę.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. Gdy się rozgrzeje chleb powinien się piec przez 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis!...
Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą). Ugotow ...
Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobiną soli i kw ...
Befsztyk tatarski z... ryby!
Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)