
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać ¶mietanę, zagarn±ć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne czę¶ci, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka naci±ć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.
Większ± czę¶ć schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać mak±. Natłuszczonymi foremkami wyci±ć spody babeczek. Wykleić palcami.
Jabłka odcisn±ć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.
Drug± czę¶ć ciasta również rozwałkować. Poci±ć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyj±ć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje pożywn± zupę jarzynow± z szarpan± wieprzowin±. Następnie...
Dno tortownicy o ¶rednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (¶rednica 26 cm). ...
A do tego masa budyniowa;-)
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...