Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać śmietanę, zagarnąć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka naciąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.
Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać maką. Natłuszczonymi foremkami wyciąć spody babeczek. Wykleić palcami.
Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.
Drugą część ciasta również rozwałkować. Pociąć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę jarzynową z szarpaną wieprzowiną. Następnie...
Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...
Z kakao i orzechami włoskimi...
Japońskie kulki ryżowe;-)
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...