/ Przepisy / Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowym

Opis przygotowania

Olej wymieszać z octem jabłkowym i płynnym miodem. Mięso umieścić w zamykanym naczyniu, pokryć marynatą. Przykryć i odstawić na ½ godziny.

Po tym czasie opiec na ruszcie (3 minuty z każdej strony). Przełożyć na deskę, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry i oprószyć solą oraz pieprzem.

Do niedużej miseczki włożyć folię spożywczą. Posmarować olejem, wrzucić trochę świeżego tymianku i wybić jajko. Zawiązać tak, by w środku nie zostało powietrze. Włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne).

Na duży talerz wycisnąć sok z cytryny, wlać syrop z agawy i wymieszać. Dodać olej lniany. Ponownie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Na sosie ułożyć rukolę i sałatę lodową oraz pomidorki koktajlowe. Na środku położyć plastry wołowiny, obok ugotowane jajko. Udekorować nasionkami granatu i prażonymi orzeszkami pinii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 328
Ewa gotuje - odc. nr 328

Zaraz po świętach zrzucamy zbędne kilogramy, dbając tym samym o linię....

 

Podobne przepisy

Owocowy przysmak z grilla

Cukier puder połączyć z cynamonem. Jabłka obrać, pozbawić ogonków i szypułek, pokroić ...

Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...

Karp po żydowsku

Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...

Liptauer

Słynna pasta kanapkowa!

Wróć do listy przepisów